En weer blijkt uit een onderzoek, deze keer van het Financieel Dagblad, dat verhuurders sjoemelen met energielabels.
Het is een probleem dat huurders er haast geen vat op hebben. Een verhuurder heeft het alleenrecht om een energielabel te laten bepalen. Bovendien zijn de energieadviseurs vaak afhankelijk van gegevens die door de verhuurder aangeleverd worden. Als een verhuurder bijvoorbeeld aangeeft dat er een tien centimeter dikke isolatielaag aanwezig is en die is in de praktijk maar 8 centimeter is de woning minder energiezuinig en wordt de energieadviseur op het verkeerde been gezet.

Uit het onderzoek blijkt dat particuliere verhuurders in de eerste drie maanden van dit jaar 2,8 keer zoveel grenslabels hebben afgegeven dan in 2021. Hoogleraar huisvesting van de Universiteit Maastricht geeft aan dat veel labels kunstmatig over de grens getransplanteerd worden. Er wordt geregeld gemanipuleerd om het energieverbruik naar beneden bij te stellen, door bijvoorbeeld een buitenmuur als tussenmuur te beschouwen of het aantal vierkante meters op te pompen.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat enkele vastgoedbeleggers een eigen labelkantoor inschakelen om hun woningen van een energielabel te voorzien. Een soort van eigen vlees keuren. Goed dat er nieuwe regels in aantocht zijn die halverwege 2026 in moeten gaan. Daarin worden betere eisen gesteld aan de onafhankelijkheid van de energieadviseurs.

Het labelbureau waar opvallend veel grenslabels worden afgegeven is volgens het onderzoek het Haagse Adficom. En laat dat nu net het bedrijf zijn dat onze verhuurder heeft ingeschakeld om energielabels voor ons complex te regelen.
Men had voor een woning in het complex het energielabel A afgegeven. Wij als bewonerscommissie vonden dat erg hoog. Rondom een procedure voor de aanvangshuur hebben we aan de Huurcommissie gevraagd een eigen onderzoek te doen naar het energielabel. De energieadviseur van de Huurcommissie kwam uit op energielabel D. In dit geval was het dus niet eens een grenslabel.
Opvallend is dat de rest van de energielabels niets gebeurd is. Die zijn even hoog gebleven, terwijl alle woningen precies hetzelfde zijn. Het kan bijna niet anders dan bij de overige 167 woningen er ook fouten zijn gemaakt. Echter die huurders hebben pech! Er zou meer controle moeten zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij zijn toezichthouder en als er fouten van deze grootte zijn gemaakt (van A naar D) dan zou men alle woningen moeten controleren. Het verschil is momenteel 26 punten! Dat komt ongeveer neer op zo’n 150 euro verschil, per maand!

Verder is opmerkelijk dat voor de genoemde woning nog steeds energielabel A staat vermeld. Dit ondanks dat de Huurcommissie het enrgielabel heeft gesteld op D.
Verhuurders zien natuurlijk liever die A voor hun woning vermeld, maar het is niet eerlijk tegenover potentiƫle nieuwe huurders. Die worden zo op het verkeerde been gezet. We gaan daarover maar vragen stellen bij de ILT en het ministerie.

https://propertynl.com/Nieuws/-Gesjoemel-met-energielabels-huurwoningen/60e1fc36-7056-437e-9abd-d519e3111e2e