Het blijft raar gaan rond het vaststellen van het energielabel voor de grotendeels identieke woningen aan de Loudonstraat in Dordrecht.
De ene woning heeft energielabel C, de ander B en weer een ander A. Qua isolatie, ventilatiesysteem, type glas (oud dubbelglas) en dergelijke precies hetzelfde. En toch komt op de een of andere manier de deskundige met een wisselende uitkomst. Heel bijzonder.
Zelfs voor de Huurcommissie blijkt dit onbegrijpelijk tijdens een zitting rond een procedure om de juiste aanvangshuur vast te stellen. De “verhuurder” heeft de gewoonte om niet de maximaal redelijke huurprijs aan nieuwe huurders te rekenen, maar gooit daar nog een ruig bedrag bovenop. Zo wordt er in onze optiek misbruik gemaakt van de krapte op de woningmarkt.

In de hierboven genoemde procedure kwam de deskundige op een energielabel A uit, waar het eerst een C was. De tussenwoning had ook volgens die deskundige 3 gevels. Ook dat is opmerkelijk voor een tussenwoning op de 1e verdieping. Er stonden nog meer foutjes in het rapport, maar om dat te erkennen was een stap te ver.
Goed dat de Huurcommissie nu zelf onderzoek gaat doen naar het juiste energielabel.

Op dezelfde verdieping van hetzelfde gebouw is er recent weer een deskundige (waarschijnlijk dezelfde) aan de slag gegaan om het energielabel vast te stellen. Deze keer de eerste woning van dezelfde 1e verdieping. Dit keer dus een hoekwoning, met wél 3 gevels.
De woning had voor het verhuurd werd energielabel C, geldig tot 6-7-2030. Dit was het geldende energielabel tot 8 januari jongstleden. Toen kwam dus die deskundige en werd het ineens energielabel B.

We zijn nu benieuwd waar de Huurcommissie als juist energielabel mee komt voor de tussenwoning. Als dat B of zelfs weer C wordt dan is er met de hoekwoning ook wat mis gegaan.
Voor ons is duidelijk dat er nog steeds veel fout gaat met het bepalen van het energielabel. Wordt tijd dat de huurder er ook wat van te zeggen krijgt. Zij moeten het recht krijgen, op kosten van de verhuurder, een second opinion te eisen door een door de huurder aan te wijzen deskundige.
Het is bij de deskundige net als bij verhuurders, je hebt goede en je hebt ehhh… minder goede!