De Bewonerscommissie Huurders Loudonstraat Dordrecht

De bewonerscommissie is opgericht om de belangen van de bewoners van de huurwoningen in het complex aan de Loudonstraat 1 t/m 339 in Dordrecht te behartigen. Dat is gebeurd tijdens een bijeenkomst op 14 december 2016.
We zijn een no-nonsense huurdersbelangenorganisatie.
We hebben geen feestcommissie, maar we richten ons helemaal op de belangrijke zaken. De onderhoudstoestand van het complex, al hetgeen rond de service- en stookkosten en de jaarlijkse huurverhoging krijgen bij ons een ruime aandacht en een optimale inzet.
Wij zijn één van de twee belangenorganisaties in ons complex. De andere heeft zich georganiseerd als vereniging.

Andere werkwijze

We zijn ook een organisatie met een iets andere werkwijze. Zonder een formeel bestuur.
Het bestuur dat zijn de leden. Een drietal leden vormen een soort stuurgroep.
Alle zaken worden vooraf met de leden besproken, niet achteraf aan het einde van het jaar.
Dat is een bewuste keuze van de leden. Toch zijn we gewoon een officiële bewonerscommissie in het kader van de Overlegwet, dat staat vast.

Loudonstraat betaalbaar

Het complex heeft sinds 1 juni 2017 een nieuwe eigenaar

De nieuwe eigenaar is het beleggingsfonds Woonhave uit Rotterdam.
Woonhave is opgericht in 2014. Het beleggingsfonds geeft aan te investeren in kwalitatief goed ontworpen en gebouwde woningen met als doel deze langjarig te kunnen verhuren. Voor de huurders van de Loudonstraat klonk dat in eerste instantie positief. Echter de praktijk geeft een heel ander beeld.

Woonhave gaat zich meer en meer gedragen als een ordinaire huisjesmelker. De prioriteit ligt bij het verhogen van de maximale huurprijs ZONDER te investeren. Was het vorig jaar gesjoemel met de puntentelling om de maximale huurprijs omhoog te krijgen. Dit jaar zijn het de energielabels van de woningen die men wil aanpassen.

Woonhave is een slechte verhuurder

Als verhuurder is Woonhave wat ons betreft nog een slechter als de laatste tijd de vorige eigenaar was. Die had nog een beetje zijn goede naam op te houden als verhuurder. Woonhave wil alleen maar een goede naam op bouwen bij beleggers. Daarom ligt de prioriteit ook bij het zo snel mogelijk terughalen van de investering. En dat kan alleen door de huurder een poot uit te draaien.

Het als belangenorganisatie overleg voeren met de verhuurder hebben we als het ware af moeten dwingen. Communicatie met de huurders is niet hun sterkste kant. Ook worden afspraken niet nagekomen. Men had beloofd om VOORAF overleg te hebben met de 2 belangenorganisaties over aansluiting op het warmtenet. Het contract is inmiddels getekend, de leidingen aangelegd en nog steeds vindt de verhuurder het niet nodig om overleg te voeren.

Woonhave blijkt dus onbetrouwbare gesprekspartner

Afspraken worden niet nagekomen en de nodige investeringen blijven uit.
De woningen zijn voor een prikkie aangekocht, omdat er investeringen gedaan moesten worden. Die worden niet gedaan, waardoor de huurder met een slecht ventilatiesysteem blijft zitten. Met een slechte inpandige riolering opgescheept blijft, met een maximale huurprijs in een complex van 50 jaar oud, met hoge stookkosten en woningen die desondanks schimmelvorming op de muren vertonen. Het enige wat men in het begin deed was de keuken vernieuwen en de badkamer en het toilet aanpassen. Toen bleek dat daarmee de maximale huurprijs onvoldoende omhoog kon, is men er mee gestopt.

Bij ieder overleg staan weer dezelfde zaken op de agenda. Desondanks gebeurt er niets. Wel doet men allerlei beloftes, alleen daar blijft het bij. Het enige wat wel wordt uitgevoerd zijn pogingen om de maximale huurprijs te verhogen. Daar kan wel geld voor vrijgemaakt worden.

In andere steden dezelfde truc

In overige steden, zoals Delft zijn ze nu bezig de woningen uit de sociale huursector te halen. Men wil ze op slinkse wijze in de vrije sector krijgen. Dezelfde truc die men hier heeft geprobeerd uit te halen. Alleen hier hadden we onze belangenorganisatie die daar een stokje voor stak.
Ons advies aan alle huurders van Woonhave, bereken de maximale huurprijs. Ga niet in op nieuwe contracten. Een contract in de vrije-sector geeft weinig bescherming tegen allerlei praktijken van verhuurders. Alleen de gang naar een rechter is dan een optie. Men kan niet bij de Huurcommissie terecht.

Bij enkele woningen hebben ze hier een nieuwe keuken geplaatst, badkamer en toilet vernieuwd en uiteraard de huurprijs verhoogd. Toen we als belangenorganisatie de maximale huurprijs voor de betreffende huurders gingen bepalen, moest de huur met zo’n honderd euro verlaagd worden. De verhuurder is hier toen met die praktijk gestopt.

Nog een vreemde situatie

De verhuurder Woonhave doet niet zelf de verhuur van de woningen. Dat wordt door MVGM gedaan, ook een organisatie waar je als huurder liever niet mee in zee gaat. Er staan op internet veel klachten. En ook onze bewoners hebben veel klachten over dit bedrijf. Wij zijn er voorstander van om MVGM helemaal aan de kant te zetten.

Om een woning te kunnen huren in de Loudonstraat, moet men zich eerst inschrijven en een bedrag van € 36,00 betalen aan MVGM. Met deze constructie eet MVGM van 2 walletjes en dat is wettelijk verboden. MVGM heeft van de verhuurder opdracht gekregen om de woningen aan te bieden en mag daarom geen kosten daarvoor berekenen aan de huurder.
We hebben een klacht hierover bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) neergelegd. Die heeft inmiddels aangegeven onderzoek te gaan doen. Ook werd er met te hoge (aanvangs-)huurprijzen gesjoemeld.
We hebben de speciale website (klik hier) die we hadden voor de veel te hoge huurprijzen gewijzigd. Die geeft nu de verschillende woning in het complex weer met de daarbij behorende huurprijzen.
Uiteraard houden wij goed in de gaten of MVGM zich aan de afspraken blijft houden.

De problemen

Seniorenwoningen??
De woningen zijn eigenlijk totaal niet afgestemd op een gezin, ondanks dat ze zo wel op de woningmarkt gezet worden. Ze staan te boek als een 4-kamerappartement, maar zeker 1 van de slaapkamers is eigenlijk meer een verlenging van de gang. En omdat daar ook nog de deur naar het balkon in zit en de schuifdeuren naar de huiskamer, mag het zeker geen slaapkamer heten.Lees verder >>
Geen investeringen
Het complex heeft in de 50 jaar dat het er staat slechts één keer echt groot-onderhoud gehad. Slechts enkele noodzakelijke reparaties zijn gedaan. Maar investeringen om het complex weer up-to-date te maken bleven uit.
Door ”nep” schilders werd er af en toe op de kale plekken een likje verf gesmeerd. Maar daar hield het verder wel mee op. Lees verder >>
Maar ook met de nieuwe verhuurder blijven noodzakelijke investeringen achter. Ook bij hen staan zo hoog mogelijke inkomsten, tegen zo laag mogelijke kosten centraal. We moeten opletten dat het geen ordinaire huisjesmelker wordt.
Een groot verloop
Er is en blijft een groot verloop. Met grote regelmaat komen er woningen leeg.
Voor een aardig aantal bewoners is het een tijdelijke oplossing. Ook zijn de woningen niet echt geschikt voor gezinnen, toch worden ze als zodanig in de markt gezet. De woningen zijn erg gehorig en dan veroorzaken kinderen al gauw overlast bij medebewoners. Lees verder >>
De prijs-kwaliteit verhouding voor de woningen is zoek. Er zou nodig een ander ventilatiesysteem moeten komen. Ook de verwarmingsinstallatie loopt op zijn eind. En dan gaat het nog met de inpandige riolering niet goed. Allemaal zaken die eigenlijk snel aangepakt moeten worden.
Lid worden

Woont u in een van de flats aan de Loudonstraat 1 tot en met 339 in Dordrecht?
En wilt u lid worden van de Bewonerscommissie Huurders Loudonstraat Dordrecht, geef u dan snel op.
Vul na de klik het formulier volledig in en wij komen dan zo snel mogelijk bij u langs om het af te ronden.

SAMEN STAAN WE STERKER

Comments are closed.